U Zadru održana prva od četiri konferencije "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

publikaZadarwebU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i u suradnji sa Zadarskom županijom danas je u Zadru, u Velikoj vijećnici Doma županije Zadar, održana konferencija „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferencija je  dio EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Uvodno se se prisutnima obratile Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Marina Dujmovic Vukovićpročelnica Ureda župana Zadarske županije. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica je prisutne upoznala s razlozima iniciranja projekta te naglasila kako stroga podjela poslova između žena i muškaraca i nametnutog im izbora zanimanja više nije održiva i da ju treba mijenjati.

Iako su vidljivi pozitivni pomaci, da bi se mijenjali stereotipi, potrebno je vrijeme. Pravobraniteljica je istaknula kako su transparentne javne rasprave i edukacija uvijek pravi put prema pozitivnim društvenim promjenama.  

uvodni govor web2U okviru konferencije održan je okrugli stol, prvi pod nazivom „Redistribucija obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje“ na kojem su govorili: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je predstavila ciljeve, aktivnosti i dosadašnja postignuća projekta, Valerija Barada, doc.dr.sc., s Odsjeka za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koja je govorila na temu „Feminizacija radnog dana u regionalnom kontekstu“ i Višnja Perin, dr.sc., rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Područnog ureda Zadar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Okrugli stol je moderirala Branka Čop.  

U popodnevnom dijelu konferencije održan je seminar „Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednost/izazovi)?“ na kojem su izlagali Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, Elvira Sterle, potpredsjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Zadar, Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero i Sandra Babac, nositeljica OPG-a.

Anamarija Tkalčec, predstavnica udruge CESI,  i Ana Marija Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, održale su radionicu pod nazivom „Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje“.

 

Slike s konferencije

seminarZadarweb2 radionicaWEB2

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz medija:

Sveučilište u Zadru, 4.10.2017.

Narodni list, 1.10.2017.

Antena Zadar, 30.9.2017.

HRT, 29.9.2017.

Radio.hrt.hr, 29.9.2017.

NGBuntovnici, 29.9.2017.

Zadarski list, 29.9.2017.

e-zadar, 29.9.2017.

Zadarski.hr, 29.9.2017.

Zadarska županija, 29.9.2017.

057 info, 29.9.2017.

Znet, 28.9.2017.

Najava Radio Dalmacija, 28. 9. 2017.

Najava Znet, 28.9.2017.