Održana prva međusektorska edukacija u okviru novog EU projekta

medjusektorska za web - malaU okviru novog EU projekta naziva: "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", kojeg je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova glavna nositeljica, u Hotelu International u Zagrebu, održana je prva jednodnevna međusektorska edukacija za predstavnike centara za socijalnu skrb, policije, obrazovnih ustanova i pravosuđa.

 

Projekt je ukratko predstavio savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović, naglašavajući kako se isti bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama i u obitelji, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Savjetnik Paunović istaknuo je kako projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja u obitelji i prema ženama. Također, istaknuo je kako su podizanje svijesti o femicidu i nasilju prema ženama unutar obitelji bitni segmenti ovog projekta dok je u fokusu zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima/cama koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

U drugom dijelu izlaganja, savjetnik Paunović izložio je inicijativu Pravobraniteljice naziva: „Femicide Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenog 2016. u Zagrebu organizirala istoimenu međunarodnu konferenciju, nakon čega je osnovala promatračko tijelo: „Femicide Watch“. Zamišljeno je da se putem ovog tijela, u kojem će zajedno s institucijom Pravobraniteljice djelovati predstavnici policije, pravosuđa, akademske zajednice i nevladinih udruga, prati pojavnost ubojstava žena iz rodnog aspekta te analiziraju podaci radi uočavanja obrazaca i ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga, bivših i sadašnjih partnera te općenito muškaraca. Posebice je istaknuta važnost prikupljanja i analize podataka o nasilju prema ženama u svrhu izrada budućih politika prevencije i kažnjavanja počinitelja nasilja nad ženama. Savjetnik Paunović istaknuo je kako je inicijativa posljedica preporuka i zajedničkih dogovora institucije Pravobraniteljice s dr. sc. Dubravkom Šimonović, posebnom izvjestiteljicom UN-a za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice.

Osim predstavnika Pravobraniteljice, prezentacije na predmetnu temu održali su i predstavnici glavnih projektnih partnera Pravobraniteljice – udruga Ženska Soba – Centar za seksualna prava, sutkinja Visokog prekršajnog suda, Branka Žigante-Živković, predstavnici policije i Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa.

Iz medija:

web Ženske sobe, 28.11.2017.