Nastavak prikupljanja presuda u slučajevima nasilja u obitelji

sudovi VukovarSB WEBTijekom ovog tjedna, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, analiziraju pravomoćne presude na prekršajnim i kazneniom sudovima u Slavoniji. Početkom tjedna analizirali su pravomoćne presude na Županijskom i na Općinskom sudu u Vukovaru, gdje su ostvarili odličnu suradnju s predsjednicima sudova Nikolom Bešenskim i Ivanom Katičićem. 18. siječnja sastali su se i s predsjednikom Prekršajnog suda u Slavonskom Brodu, Zdravkom Krajinom s kojim su razmijenili iskustva te obrazložili ciljeve EU projekta u okviru kojeg se prikupljaju presude.

Riječ je o projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', koji se bavi ulogom pravosuđa, policije i medija u slučajevima nasilja prema ženama s posebnim naglaskom na femicidu – ubojstvu žena od strane njima bliskih muškaraca. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a provodi se u suradnji s partnerskom organizacijom civilnog društva Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Savjetnici Paunović i Grgić dosad su analizirali pravomoćne presude na Prekršajnim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Zadru, te Kaznenim sudovima u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, Puli, Gospiću, Čakovcu i Varaždinu. Ovime završava dio projekta koji se odnosi na prikupljanje podataka na temelju kojih će se zatim provesti istraživanje.