Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava

prszsobawebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu pod nazivom „Uloga medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu - utjecaj na društvo i žrtve nasilja“ u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava, partnerske organizacije na EU projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Ljubičić u izlaganju je ukratko predstavila projekt i rezultate „Analize medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama 2012.-2016.“ koju je provela na uzorku od 3.499 članaka s pet Internet portala. 

Pravobraniteljica Ljubičić je iznijela podatke da čak 47,7 % članaka uključuje pretpostavke i nagađana o motivima počinjenog nasilja, 33% članaka imalo je senzacionalistički naslov, a svaka treća fotografija prikazivala je mjesto počinjenja djela. Identitet je direktno ili posredno otkriven u 93% slučajeva. Pravobraniteljica se osvrnula i na UN incijativu Femicide Watch, čija je koordinatorica aktivnosti na nacionalnoj razini za Republiku Hrvatsku te najavila predstavljanje Medijskog kodeksa koje će se održati 8. ožujka povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Novinarskom domu u Zagrebu.

zsobawebTema okruglog stola bila je promocija publikacije „Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012. – 2016.“ u kojoj su prikazani rezultati istraživanja medijskog izvještavanja o femicidu u Jutarnjem listu, Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji u periodu od 2012. do 2016. godine.

Premijerno je prikazan i kratki dokumentarni film Žene, mediji, nasilje u kojem renomirani predstavnici/e medija, institucija i organizacija civilnog društva ukazuju na probleme izvještavanja o nasilju nad ženama i navode smjernice za kvalitetno i senzibilizirano izvještavanje.

Okrugli stol okupio je predstavnike/ce medija, nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji se u radu susreću s problematikom nasilja prema ženama i femicida.

Osim pravobraniteljice Višnje Ljubičić, na okruglom stolu su govorile i dr. sc. Maja Mamula, Ženska soba, Antonija Hojt Ilić, Ženska soba, Kristina Turčin, Jutarnji list i Sanja Sarnavka, aktivistkinja.

Iz medija:

HINA, 20.2.2019.

N1TV, 20.2.2019.

sigurnomjesto.hr, 20.2.2019.

zenskasoba.hr, 20.2.2019.

vecernji.hr, 20.2.2019.

voxfeminae, 21.2.2019.

cropix, 20.2.2019. - fotografije s događanja

 

Attachments:
Download this file (Glas_Slavonije_21_2_2019.pdf)Glas_Slavonije_21_2_2019.pdf[ ]689 Kb