Pravobraniteljica održala predavanje na međusektorskoj edukaciji o nasilju nad ženama u Splitu

PRSSplitradionicaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, u Splitu je održala predavanje pod nazivom „Femicid-kako problem učiniti vidljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Četvrta međusektorska edukacija namijenjena je predstavnicima i predstavnicama nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji/e se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja prema ženama i femicida s područja Splitsko- dalmatinske, Šibensko- kninske i Zadarske županije. 

Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje kada se radi o problematici nasilja prema ženama, ponajviše problema femicida, te u konačnici, povećati senzibiliziranost svih dionika, a posebice onih koji su izravno uključeni u proces prijavljivanja, procesuiranja i sankcioniranja nasilja prema ženama. 

Pravobraniteljica je ponovila važnost sustavne borbe protiv nasilja prema ženama istaknuvši da su žene i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji. Od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91%, a žena 9%, a od ukupnog broja stradalih žrtava u kaznenim djelima, 75% su žene i 25% muškarci. Pravobraniteljica je upoznala sudionike/ce i s Promatračkim tijelom za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje –„Femicide Watch“ te naglasila da je u 2018. godini, od 8 slučajeva ubijenih žena, 50% femicida počinjeno od strane osoba s kojima su žrtve bile u intimnoj vezi. Pravobraniteljica je naglasila da femicid predstavlja najokrutniji oblik nasilja prema ženama, s najtežim ishodom po žrtvu, ali i po društvo u cjelini. U svom izlaganju pravobraniteljica Ljubičić se osvrnula i na oblike sankcioniranja nasilja prema ženama te predstavila preporuke za suzbijanje nasilja prema ženama i femicida s obzirom na to da tragične posljedice kod obiteljskog, partnerskog i općenito nasilja muškaraca prema ženama, u najvećem broju slučaja nastupaju kada neko tijelo iz sustava prevencije nasilja, zaštite žrtve i/ili progona počinitelja zakaže, odnosno izvrši krive procjene rizika za žrtvu ili ne poduzme sve mjere iz djelokruga svojih nadležnosti.

Na edukaciji su o problemu femicida i njegovim različitim aspektima izlagale dr. sc. Maja Mamula, predstavnica Ženske sobe, Branka Žigante Živković, sutkinja na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske, Suzana Kikić, predstavnica Policijske akademije, i Julijana Stipišić, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu, a projektne aktivnosti predstavio je koordinator projekta Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.

Više:

Ženska soba, 27.5.2019.