U Splitu održana edukacija za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova

1edukSplitU posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta u suradnji s Pravosudnom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Splitu edukaciju za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova. Prva u nizu dvodnevnih edukacija za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova, pod nazivom „Jačanje kapaciteta sudaca i sutkinja općinskih i županijskih sudova u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održana je u regionalnom centru Pravosudne akademije pri Županijskom sudu u Splitu, a cilj edukacije je podići svijest pravosudnih dužnosnika/ica o nasilju prema ženama i femicidu.

U okviru edukacije, polaznicima/ama se obratila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je predstavila EU projekt te iskustva i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je istaknula važnost prevencijskih mehanizama nasuprot sustavima gonjenja, kao krajnjim mehanizmima sankcioniranja nasilja prema ženama te da „uspostava prevencijskih mobilnih timova koji će raditi s obiteljima u kojima su uočeni problemi, može biti jedan od efikasnih načina kako prevenirati i suzbiti nasilje prema ženama i nasilje u obitelji“.

U uvodnom dijelu, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Bruno Klein, kao regionalni koordinator Pravosudne akademije u Splitu, istaknuo je važnost edukacije o suzbijanju nasilja prema ženama, pri čemu je zadaća cijelog sustava pronaći načine za što učinkovitije suzbijanje nasilja kao društvene pojave.

Preliminarne rezultate analiza prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama predstavili su Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Snježana Oset održala je predavanje o načinima prepoznavanja i kvalifikacije nasilja prema ženama kao prekršajnih, odnosno kaznenih djela, istaknuvši izazove pri njihovoj distinkciji.

Aktualno stanje i buduće izazove u implementaciji Direktive o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela (2012/29/EU) u hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku, ali i praksi Europske unije, izlagao je doc.dr.sc. Ante Novokmet s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

Na edukaciji su sudjelovali suci i sutkinje općinskih i županijskih sudova iz Zadra, Šibenika, Splita i Makarske koji/e su u dvodnevnoj raspravi ukazali na probleme u praksi s kojima se suočavaju pri procesuiranju nasilja prema ženama te istaknuli potrebu međusektorske suradnje i razmjene iskustava.

Iz medija:

Vijesti ST, 24.9.2019.

HR Radio Split, 24.9.2019.

Zadarski list, 24.9.2019.