U Zagrebu održana edukacija za policijske službenike/ce o suzbijanju nasilja prema ženama

2radionicapolicZGU posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Policijskom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Policijskoj akademiji u Zagrebu prvu u nizu dvodnevnih edukacija za policijske službenike i službenice pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“, s ciljem podizanja njihove svijesti o nasilju prema ženama i femicidu. U okviru edukacije, polaznicima/ama se obratila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je predstavila EU projekt kojeg je nositeljica, kao i iskustva i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica je istaknula da poseban naglasak mora biti na pravovremenoj edukaciji i prevencijskim mehanizmima te da moramo vratiti povjerenje žrtava u rad državnih institucija kako bi se prepoznalo i adekvatno tretiralo nasilje prema ženama i nasilje u obitelji.

U uvodnom dijelu, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak istaknuo je da je Policijska akademija prepoznala važnost problematike nasilja prema ženama te je u okviru ovog projekta iskazala podršku i suradnju kao pridruženi partner. „Policija se često prva susreće s počiniteljima i žrtvama nasilja i zbog toga je značajna karika u procesuiranju nasilja prema ženama. Upravo je zato kontinuirana edukacija nužna za što učinkovitije suzbijanje nasilja prema ženama“, naglasio je načelnik Novak.

Radionicu o što učinkovitijem prepoznavanju i kvalificiranju nasilja prema ženama kao prekršaja odnosno kaznenog djela održala je predstavnica Policijske akademije Suzana Kikić, predavačica na Visokoj policijskoj školi.

Preliminarne rezultate analiza prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama predstavili su Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Poseban naglasak u okviru prvog dijela edukacije bio je na slučajevima i problematici dvostrukih uhićenja i procesuiranja, o čemu je predavanje održao doc.dr.sc. Marin Bonačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru drugog dijela edukacije, predavanje o policijskim službenicima kao počiniteljima nasilja u obitelji održao je voditelj Službe za unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova Željko Kralj.

S ciljem detaljnijeg upoznavanja sustava procesuiranja nasilja prema ženama, sudac Visokog prekršajnog suda Robert Završki predstavio je pravni okvir i politiku kažnjavanja nasilja prema ženama u praksi prekršajnih postupaka te naglasio standarde u procesuiranju nasilja prema ženama koje postavlja Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na edukaciji su sudjelovali/e policijski/e službenici/e iz policijskih uprava: PU istarska, PU primorsko-goranska, PU zagrebačka, PU karlovačka, PU koprivničko-križevačka, PU sisačko- moslavačka, PU bjelovarsko-bilogorska i PU krapinsko-zagorska, koji/e su u dvodnevnoj raspravi istaknuli probleme s kojima se suočavaju prilikom postupanja u slučajevima nasilja prema ženama.

Iz medija:

HRT, Dnevnik 1, 30.9.2019.

Web Policijske akademije, 1.10.2019.

Žene i mediji, 2.10.2019.

 

Attachments:
Download this file (Jutarnji_list_01_10_19.pdf)Jutarnji_list_01_10_19.pdf[ ]108 Kb