U Zagrebu održana prva edukacija za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava o suzbijanju nasilja prema ženama

dorhzgradaU posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Zagrebu prvu edukaciju za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava. Prva u nizu dvodnevnih edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održana je u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, a cilj edukacije je podići svijest državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava o nasilju prema ženama i femicidu.

 

U uvodnom dijelu edukacije, polaznicima/ama se obratila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je predstavila EU projekt te iskustva i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je istaknula važnost uspostave prevencijskih mehanizama kao ključa za suzbijanja nasilja i nasilja prema ženama, a institucija Pravobraniteljice godinama zagovara upravo uvođenje učinkovitog sustava prevencije koji bi osigurao da penalizacija ne bude jedini način rješavanja ovog značajnog društvenog problema. Preliminarne rezultate analiza prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama u razdoblju od 2012. do 2106. godine predstavili su Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, Mirta Kuharić, održala je predavanje o postupanju državnih odvjetnika u ostvarenju procesnih prava žrtava obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama. Predavanje na temu „Materijalni aspekti kaznenopravne zaštite žrtava obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama s posebnim osvrtom na politiku kažnjavanja“ održala je Julijana Stipišić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

U drugom dijelu edukacije, izlaganje o aktualnom stanju i budućim izazovima u implementaciji Direktive o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela (2012/29/EU) u hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku, ali i praksi Europske unije, održao je doc.dr.sc. Ante Novokmet s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

Na edukaciji su sudjelovali državni odvjetnici/e i zamjenici/e općinskih i županijskih državnih odvjetništava iz Zagreba, Velike Gorice, Rijeke, Pule, Pazina, Siska, Koprivnice i Varaždina koji/e su na dvodnevnoj edukaciji raspravljali o izazovima s kojima se suočavaju u praksi pri provođenju postupaka koji se odnose na nasilje prema ženama.