Održana prva u nizu radionica "Ravnopravnost za sve" u sklopu EU projekta "Jednaka prava -jednake plaće-jednake mirovine"

radionicaListopad2019Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 14.-15. listopada 2019. u Zagrebu prvu u nizu dvodnevnih radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Sudionicama/ima je predstavljen projekt te provedene aktivnosti a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Radonicu su održale Anamarija Tkalčec ispred CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, Hildegard van Hove iz Instituta za ravnopravnost žena i muškaraca (Belgija) te Sanda Brumen ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na radionici je sudjelovalo više od 60 predstavnika/ca iz sljedećih tvrtki/institucija/škola: učenici/e iz Prve ekonomske škole, Elektrotehničke škole, Industrijsko strojarske škole te Škole za medicinske sestre Vinogradska, predstavnici/e Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba, Središneg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Državne geodetske uprave, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Zagrebačke pivovare, Partner banke, Raiffeisenbank Hrvatska, Privredne banke Zagreb, Croatia osiguranja, INA-e, Končara, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, te udruga B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran), Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i CESI.

Sljedeće radionice održat će se Splitu (19.-20. studenog 2019.), Rijeci (12.-13. prosinca 2019.) te Osijeku (23.-24. siječnja 2020.).