U Osijeku održana druga dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce

Osijek17listopadU prostorijama PU osječko – baranjske u Osijeku održana je druga po redu dvodnevna edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ u sklopu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Cilj edukacija je podizanje razine profesionalnog postupanja u pružanju pomoći žrtvi i zaštiti njezinog identiteta. Policija treba biti otvorena za suradnju sa svim sudionicima društva koji imaju određena iskustva i prakse u radu sa žrtvama nasilja. U uvodnom dijelu edukacije sudionicima/ama se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave osječko – baranjske Darijo Premec, koji je istaknuo da je suradnja s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova važna, jer je upravo policija najčešće prva kojoj se žrtve obraćaju za pomoć i zaštitu. U svom obraćanju je rekao da od prvog kontakta s policijskim službenikom vrlo često ovisi i daljnji tijek postupka, od kriminalističkog istraživanja preko kaznenog postupka pa sve do donošenja konačne pravomoćne sudske odluke. Policija mora omogućiti svim žrtvama da ostvare svoja prava i da im se pruži pomoć u okviru zakonskih propisa.

Nakon što je pozdravila prisutne, sudionicima/ama edukacije obratila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je ukratko predstavila projekt te ukazala na važnost dobre suradnje policije i Pravobraniteljice. „Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i resorna ministarstva imaju zajednički cilj kada govorimo o obiteljskom nasilju, a to je prevencija i sprečavanje samog čina nasilja“, istaknula je pravobraniteljica Ljubičić. Bitna je brza i pravovremena reakcija policijskih službenika/ca, jer je upravo reakcija policije najvažnija za ishod pravosudnog postupka budući da je policija ta s kojom žrtva prva stupa u kontakt. „Poseban naglasak mora biti na pravovremenoj edukaciji i prevencijskim mehanizmima. Zajednički se moramo potruditi da vratimo povjerenje žrtava u rad državnih institucija, kako bi se prepoznalo i adekvatno tretiralo nasilje prema ženama i nasilje u obitelji“, rekla je pravobraniteljica Ljubičić te posebno naglasila važnost stjecanja povjerenja žrtava u rad institucija. Stoga je vrlo važna dobra međuinstitucionalna suradnja na ovom području, ne samo kako bi se postigli što učinkovitiji rezultati, već kako bi se učinilo sve da se zaštiti sama žrtva.

Rezultate stručne analize pravomoćnih prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama u razdoblju od 2012. – 2016. godine sudionicima su predstavili Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

S pravnim okvirom i politikom kažnjavanja nasilja prema ženama u praksi prekršajnih postupaka sudionike/ce edukacije upoznala je sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Branka Žigante Živković.

Docent Marin Bonačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionicima/ama je predstavio problematiku dvostrukog uhićenja i procesuiranja.

U drugom dijelu edukacije, radionicu o prepoznavanju i kvalifikaciji nasilja prema ženama kao prekršajnih odnosno kaznenih djela održala je predstavnica Policijske akademije, Suzana Kikić, dok je voditelj Službe za unutarnju kontrolu u kabinetu ministra unutarnjih poslova, Željko Kralj održao predavanje na temu „Policijski službenici kao počinitelji nasilja u obitelji“.

Na edukaciji, uz policijske službenice i službenike PU osječko – baranjske sudjeluju i policijske službenice i policijski službenici iz policijskih uprava: PU vukovarsko – srijemska, PU brodsko – posavska, PU požeško – slavonska i PU virovitičko – podravska koji/e su sudjelovali/e u raspravi te istaknuli izazove s kojima se policija susreće pri procesuiranju nasilja prema ženama.

Iz medija:

Web PU osječko-baranjske, 18.10.2019.

zastita.info, 18.10.2019.

Slavonska televizija, 17.10.2019.

Hrvatski Radio Osijek, 17.10.2019.

Osijek031, 16.10.2019.