U Trilju održana treća dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce

PUTriljwebU prostorijama Postaje granične policije Trilj održana je treća po redu dvodnevna edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ u sklopu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. U uvodnom dijelu edukacije sudionicima/ama se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko – dalmatinske Marko Srdarević, koji je istaknuo kako je Pravobraniteljica u dosadašnjem praćenju rada policije stekla dojam koliko je sveobuhvatan i zahtijevan rad policajaca na ovim slučajevima. Naglasio je kako je dodatna edukacija i razmjena iskustava, mišljenja i analiza prakse ključna za postizanje još boljih rezultata u cilju zaštite žrtava.

Nakon što je pozdravila prisutne, sudionicima/ama edukacije obratila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je ukratko predstavila projekt te ukazala na važnost dobre suradnje policije i ostalih tijela koja se bave prevencijom, procesuiranjem i suzbijanjem nasilja u obitelji i prema ženama. „Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i resorna ministarstva imaju zajednički cilj kada govorimo o obiteljskom nasilju, a to je prevencija i sprečavanje samog čina nasilja“, istaknula je pravobraniteljica. Bitna je brza i pravovremena reakcija policijskih službenika/ca, jer je upravo reakcija policije najvažnija za ishod pravosudnog postupka budući da je policija ta s kojom žrtva prva stupa u kontakt. Naglasila je kako je jačanje institucionalnih mehanizama za prepoznavanje i suzbijanje nasilja u obitelji i prema ženama u ranoj fazi konfliktnih odnosa, prije eskalacije nasilja, ključna za uspješnu borbu protiv ovog društvenog zla. „Poseban naglasak mora biti na pravovremenoj edukaciji i prevencijskim mehanizmima. Zajednički se moramo potruditi da vratimo povjerenje žrtava u rad državnih institucija, kako bi se prepoznalo i adekvatno tretiralo nasilje prema ženama i nasilje u obitelji“, rekla je pravobraniteljica te naglasila važnost jačanja preventivnih mehanizama kao i važnost preuzimanja potpune odgovornosti svih dionika u procesu suzbijanja nasilja uz jačanje onih institucija koje su ovlaštene za kontinuriani rad s obiteljima u kojima postoji ovaj problem. Represija ne smije biti jedini odgovor društva na problem nasilja u obitelji i prema ženama, istaknula je Pravobraniteljica naglasivši ponovo kako su edukacija i dobra međuinstitucionalna suradnja na ovom području ključni, ne samo kako bi se učinkovito zaštitilo žrtve nasilja te brzo i adekvatno kaznili počinitelji, već kako bi se učinilo sve da se otklone uzroci nasilja. Pravobraniteljica je istaknula kako smatra da bi se u cilju postizanja kvalitativne promjene u sustavu borbe protiv nasilja prema ženama društveni i politički fokus s represije trebao prebaciti na (ranu) prevenciju i prepoznavanje obrazaca koji dovode do nasilja kao i na dugotrajniju i kvalitetniju resocijalizaciju nasilnika ukoliko se kao društvo doista želimo učinkovito obračunati s fenomenom nasilja.

Rezultate stručne analize pravomoćnih prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama u razdoblju od 2012. – 2016. godine sudionicima predstavili su savjetnici Pravobraniteljice, Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević.

Docent Marin Bonačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionicima/ama je predstavio problematiku dvostrukog uhićenja i procesuiranja.

U drugom dijelu edukacije, radionicu o prepoznavanju i kvalifikaciji nasilja prema ženama kao prekršajnih odnosno kaznenih djela održala je predstavnica Policijske akademije, Suzana Kikić, dok je voditelj Službe za unutarnju kontrolu u kabinetu ministra unutarnjih poslova, Željko Kralj održao predavanje na temu „Policijski službenici kao počinitelji nasilja u obitelji“.

S pravnim okvirom i politikom kažnjavanja nasilja prema ženama u praksi prekršajnih postupaka sudionike/ce edukacije upoznala je sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Branka Žigante Živković.

U dva dana u PGP Trilj na edukaciji je sudjelovalo ukupno 23 službenika iz PU dubrovačko neretvanske, ličko-senjske, splitsko-dalmatinske, šibensko-kninske i zadarske. Sudionici su na raspravi istaknuli brojne izazove s kojima se policija susreće pri procesuiranju nasilja u obitelji i prema ženama, ali i dobili odgovore na neka od ključnih pitanja koja se pojavljuju u njihovom svakodnevnom radu na ovim predmetima.

Web PU Trilj, 24.10.2019.