Obilježen Europski dan jednakih plaća kazališnom predstavom "Novac je imenica muškog roda"

predstava0WEBPovodom obilježavanja Europskog dana jednakih plaća 4.11.2019., kada žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću te sljedeća dva mjeseca rade besplatno, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u Teatru &TD organizirala tiskovnu konferenciju nakon koje je izvedena kazališna predstava "Novac je imenica muškog roda. Obilježavanje Dana jednakih plaća organizirano je u sklopu EU projekta “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine” kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i čiji je cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. 

presica411WEBNa tiskovnoj konferenciji govorili su: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ministrica znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Blaženka Divjak, izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa te predstavnici/e partnerskih organizacija na projektu: Josip Šipić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Anamarija Tkalčec (CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) i Igor Knežević (Sindikat umirovljenika Hrvatske).

Pravobraniteljica se osvrnula na statističke pokazatelje neravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada koja dovodi do jaza u plaćama i mirovinama. Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju 16,2% manje od muškaraca pa i Europski dan jednakih plaća pada na datum od kojeg teče završnih 16% radne godine. Uzroci nejednakih plaća su višestruki, a uključuju činjenicu da žene češće rade u nepunom radnom vremenu, da rade u slabije plaćenim sektorima, da se pri napredovanju suočavaju sa staklenim stropom te da češće moraju preuzimati odgovornost za obiteljske i kućanske obveze. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2016. godinu, žene su zarađivale 13,2% manje nego muškarci. Kada je riječ o radnoj aktivnosti, udio žena u aktivnom stanovništvu je 46,4%. Najviše zabrinjava visoka razlika stope radne aktivnosti žena i muškaraca u dobnoj skupini od 50 do 64 godine  koja iznosi čak 15,3 postotna poena. Moguće je da je razlog tome veća posvećenost žena navedene dobne skupine brizi o kućanstvu i članovima obitelji.

Jaz u mirovinama izravno je povezan s postojećim jazom u plaćama te se na taj način nepovoljniji položaj žena i povišen rizik od njihovog siromaštva nastavlja i nakon izlaska s tržišta rada. Jaz u mirovinama između muškaraca i žena u RH iznosi 21,6%. Razlikom u mirovinama između žena i muškaraca pogoršava se situacija žena te ih se ostavlja izloženima socijalnoj isključenosti, stalnom siromaštvu i ekonomskoj ovisnosti, posebice od strane njihovih bračnih i izvanbračnih partnera. Razlike u mirovinama odražavaju i segregaciju na tržištu rada te ukazuju na veći postotak žena koje rade nepuno radno vrijeme, za nižu satnicu, uz prekide u radnom odnosu i s manjim brojem godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. U kontekstu navedenog, a što se također navodi i u Izvješću Europskog parlamenta, očito je kako je razlika u mirovinama pozitivno povezana s brojem podignute djece tijekom života te da je ta razlika u mirovini muškaraca i žena u slučaju udanih žena i majki mnogo veća od one neudanih žena koje nemaju djecu.

predstava2WEBNakon tiskovne konferencije pred prepunom dvoranom odigrana je predstava „Novac je imenica muškog roda“ za koji je tekst napisala Petra Radin, režiju je potpisao Mario Kovač, a igrali su Petra Težak, Petra Radin i Mario Kovač. Predstava, koja se temelji na realnim ekonomskim pokazateljima, progovara o rodnoj neravnopravnosti na tržištu rada. Događaj je realiziran u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

Iz medija:

HINA, 4.11.2019.

Tportal, 4.11.2019.

Tportal, 6.11.2019.

24sata, 4.11.2019.

N1TV, 4.11.2019.

Glas Istre, 4.11.2019.

Nacional, 4.11.2019.

Novi list, 4.11.2019.

zeneimediji.hr, 4.11.2019.

bhrt.ba, 4.11.2019.

mreza-mira.net, 4.11.2019. 

miss7.24sata.hr, 4.11.2019.

ngbuntovnici.hr, 6.11.2019.

ngbuntovnici.hr, 6.11.2019. -2

Prilozi objavljeni u:

Dnevnik NOVA TV,

Dnevnik 2 HRT