Pravobraniteljica održala predavanje o femicidu na međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama

MedjusektorskaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je predavanje pod nazivom „Femicid-kako problem učiniti vidljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Posljednja međusektorska edukacija održana je u Zagrebu, u prostorijama Stare gradske vijećnice, a namijenjena je predstavnicima/ama nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji/e se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja prema ženama. Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje u slučajevima nasilja prema ženama, ponajviše problema vezanih uz femicid, te u konačnici, povećanje senzibiliziranosti svih dionika, a posebice onih koji su izravno uključeni u proces prijavljivanja, procesuiranja i sankcioniranja nasilja prema ženama. 

Pravobraniteljica je predstavila aktivnosti EU projekta kojeg je nositeljica, a posebno je naglasila problematiku femicida kao najokrutnijeg oblika nasilja prema ženama, s najtežim ishodom po žrtvu, ali i po društvo u cjelini. U svom izlaganju pravobraniteljica Ljubičić osvrnula se i na oblike sankcioniranja nasilja prema ženama te predstavila preporuke za suzbijanje nasilja prema ženama i femicida s obzirom na to da tragične posljedice kod obiteljskog, partnerskog i općenito nasilja muškaraca prema ženama, u najvećem broju slučaja nastupaju kada neko tijelo iz sustava prevencije nasilja, zaštite žrtve i/ili progona počinitelja izvrši krive procjene rizika za žrtvu ili ne poduzme sve mjere iz djelokruga svojih nadležnosti. U okviru izlaganja, Pravobraniteljica je upoznala sudionike/ce i s Promatračkim tijelom „Femicide Watch“ kojeg je osnovala 2017. s ciljem sveobuhvatnog nadgledanja, prikupljanja podataka, analize slučajeva ubojstava žena. Pravobraniteljica je u okviru preporuka istaknula da je potrebno osnažiti sustav prevencije nasilja prema ženama te da postoji potreba za edukacijom djece i mladih kroz odgojno-obrazovni sustav, kako bi bili upoznati s načelima nediskriminacije i ravnopravnosti spolova.

Na edukaciji su o problemu nasilja prema ženama i femicida i njihovim različitim aspektima izlagale dr. sc. Maja Mamula, predstavnica Ženske sobe, Lana Peto Kujundžić, sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu , Suzana Kikić, predstavnica Policijske akademije i Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Web Udruga HERA, 22.11.2019.

sigurnomjesto.hr, 6.11.2019.