Održan sastanak partnera na projektu Parents@Work

parentsatworkU okviru EU projekta Parents@Work održan je online partnerski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici/e L&R Sozialforschung-a (L&R institut za društvena istraživanja) iz Austrije, Pravobraniteljice za jednakost iz Austrije, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje-CESI te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na sastanku su razmijenjene informacije o provedenim paralelnim istraživanjima u Hrvatskoj i Austriji sa žrtvama diskriminacije na radu zbog roditeljske brige za djecu.

Navedena istraživanja provele su organizacije L&R institut za društvena istraživanja u Austriji te CESI u Hrvatskoj. Rezultati u Hrvatskoj su pokazali da su roditelji koji su iskusili diskriminaciju zbog roditeljskih obveza bili izloženi premještaju na niža ili nepovoljnija radna mjesta, sprječavani u napredovanju te izloženi negativnim komentarima, uznemiravanju i mobbingu. Također, istraživanje je pokazalo da među diskriminiranim roditeljima nedostaje svijesti o postojećim mehanizmima zaštite, kao i povjerenja u institucije, te da je za većinu njih ključan trenutak u zaštiti od diskriminacije bilo obraćanje Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

U odnosu na predstojeće aktivnosti, razmatrani su okviri provođenja planiranog istraživanja među poslodavcima o njihovoj percepciji u odnosu na poželjne kompetencije, okolnosti i osobine vezane uz radnike/ce te postupanju poslodavaca u simuliranim primjerima s rizicima od diskriminacije majki i očeva.

S obzirom na povećani broj pritužbi koje Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprima u posljednje vrijeme, a vezane su uz posljedice izazvane koronavirusom, zamjenik Pravobraniteljice, Kristijan Kevešević, predložio je da se istraživanjem obuhvati i reagiranje poslodavaca u simuliranim primjerima situacija prouzrokovanim epidemijom koje se u trenutnoj praksi pokazuju najtipičnijima. Zaključno, s obzirom da se epidemija izazvana bolešću COVID-19 odražava i na preostale aktivnosti projekta, razmatrane su mogućnosti prilagodbe daljnjeg tijeka projekta novonastalim okolnostima.

Cilj projekta Parents@Work je podići svijest poslodavaca o latentnim oblicima diskriminacije, osnažiti načelo ravnopravnosti spolova u procesu zapošljavanja i podržati tijela za jednakost u podizanju svijesti o različitim aspektima diskriminacije.

Više informacija o projektu dostupno je na službenoj stranici: https://parentsatwork.eu/