Početak istraživanja o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama

ProgresskisobranPočela je prva komponenta EU Progress projekta „Dismantling the Glass Labyrinth – Equal Opportunity Access to Economic Decision-making in Croatia" koja se odnosi na istraživanje i analizu zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, dok će se na prvih 100 ispitivati i zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama. Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava, analizirati eventualne uzroke takve podzastupljenosti i na koncu s tim u vezi predložiti mjere koje bi pridonijele uravnoteživanju zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima poslovnog odlučivanja.

Istraživanje će od 25. veljače do 20. ožujka 2014. godine provoditi agencija za istraživanje tržišta, izabrana temeljem javnog natječaja, a odaziv na sudjelovanje u istraživanju i prikupljeni statistički podaci bit će od velike važnosti za daljnji tijek projekta. Nakon stručne analize rezultati će biti proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela.

Uz Pravobraniteljicu u provedbi projekta kao partneri sudjeluju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada i DiM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj.

Iz medija:

Europu zanima jesu li poslovne žene u Hrvatskoj ravnopravne muškarcima, Glas Slavonije, 27.2.2014.

Istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama, business.hr, 27.2.2014.

"Počinje istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama", poslovni.hr, 26.2.2014.

Jesu li žene podzastupljene u tijelima odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava?, liderpress.hr, 26.2.2014.

Pokrenuto istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama, dnevnik.hr, 26.2.2014.

Počeo projekt istraživanja o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama, republika.eu, 26.2.2014.