Prijava na 4. krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske

BAZA FOTOHrvatska udruga poslodavaca poziva poslovne žene da se prijave na 4. krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske koji je otvoren od 18. prosinca 2019. do 14. veljače 2020. godine. Baza poslovnih žena inicijativa je HUP-a i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, nastala u okviru prvog EU projekta kojem je Pravobraniteljica bila nositeljica: "Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj". Baza okuplja sposobne i kvalificirane poslovne žene koje u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama. Baza danas ima više od 100 članica - uspješnih žena poduzetnica i predsjednica, odnosno, članica Uprava društava. Kandidatkinje trebaju zadovoljavati propisane kriterije, a prijave se vrše putem obrasca za prijavu uz priložen životopis i šalju se na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Nakon zaprimanja prijava, Odbor će odlučiti o kandidatkinjama koje su zadovoljile kriterije i tako će Baza dobiti svoje nove članice. Odbor za izbor članica u Bazu žena čine: Gordana Deranja, Višnja Ljubičić, Ivana Gažić, Davor Majetić i Ivica Mudrinić.

O BAZI POSLOVNIH ŽENA:

Baza poslovnih žena inicijativa je koju je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokrenula u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i predstavila početkom studenoga 2015. godine. Baza žena HUP-a je u tri selekcijska ciklusa uključila više od 100 žena koje su svojim znanjem i iskustvom dokazale da u svakom trenutku mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. Baza je pokazatelj da na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije. Hrvatska Baza poslovnih žena radi se po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership.

U protekloj godini Baza žena postala je platforma većem broju inicijativa za ravnopravnost prilika na upravljačkim pozicijama uključujući i Inicijativu 30% te pokretanje mentorskog programa za žene koje imaju kvalifikacije postati dio upravljačkih timova tvrtki.

U HUP smatramo da su žene potencijal koji nije iskorišten i na njemu moramo raditi zbog uspjeha gospodarstva i poticanja konkurentnosti. Kako bi napori za ostvarenje pune ravnopravnosti spolova mogli biti pretočeni u praksu i donijeti vidljiv napredak u zastupljenosti žena na vodećim pozicijama HUP je potaknuo osnivanje triju radnih skupina koje će raditi na različitim segmentima koji mogu osigurati potrebne pretpostavke i uklanjanje sadašnjih prepreka ostvarenju toga cilja:

Radna skupina: Rad i radni odnosi: Zalaganje za donošenje zakonskih rješenja koja će omogućiti fleksibilnije i jednostavnije oblike rada i zapošljavanja, nužno potrebne za bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života.

Radna skupina: Razvoj okruženja: Poticanje države i lokalnih zajednica – gradova, općina i županija na osiguravanju dovoljnog broja vrtića i domova za starije s odgovarajućim uslugama kako bi žene imale kvalitetniju infrastrukturnu podršku u brzi za djecu i starije članove obitelji.

Radna skupina: Obrazovanje i mediji: Osjećaj ravnopravnosti i poštovanja usađuju roditelji i obrazovni sustav, a neizostavan utjecaj imaju mediji. Pune ravnopravnosti žena na profesionalnom planu ne može biti bez podrške obitelji i okoline zbog čega je nužno javnim kampanjama raditi na osvješćivanju i edukaciji, promjeni stavova i ponašanja unutar društva i to među svim generacijama.

Poslovni dnevnik, 23.12.2019.