Pravobraniteljica na okruglom stolu o prijedlogu Zakona o radu

PRSSabor11veljace2014U Hrvatskom saboru u organizaciji Kluba zastupnika Hrvatskih laburista i Ženske fronte za radna i socijalna prava održan je okrugli stol o prijedlogu izmjena Zakona o radu pod nazivom „Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo“. Na okruglom stolu sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je u svom izlaganju govorila o zaključcima postupanja po pritužbama građanki vezano za zapošljavanje i tržište rada. Naglasila je da postojeći zakonodavni okvir nije uspio suzbiti diskriminaciju na tržištu rada niti osigurati veću zaposlenost, da prilikom izrade zakonskog prijedloga nije napravljena procjena učinka tog propisa u širem kontekstu te da će se loša rješenja predloženog ZOR-a prelomiti na ženama koje će se teže zapošljavati, teže napredovati i lakše dobivati otkaze.

Pravobraniteljica je naglasila da pritužbe koje njezina institucija zaprima i temeljem kojih postupa pokazuju da se žene (uglavnom) zapošljava na određeno vrijeme, da su poslodavci izbjegavali zapošljavati  žene u fertilnoj dobi, ili one koje već imaju djecu/obitelj, ili bi ih zapošljavali na određeno vrijeme, da su ženama postavljana diskriminatorna pitanja tijekom razgovora za posao, da žene teško napreduju zbog postojanja tkzv. staklenog stropa, da su žrtve spolnog uznemiravanja isključivo žene. Stoga je položaj žena na tržištu rada vrlo nepovoljan. 

Okruglistol11veljace2014Pravobraniteljica je ukratko iznijela analizu prijedloga Zakona o radu naglasivši da u ovako postavljenim zakonskim rješenjima vidljiva je mogućnost zlouporabe istih na štetu radnika/ca osobito u vremenima kada postoji ogroman višak radne snage na tržištu rada i gdje poslodavcima neće biti teško naći zamjenu za radnika/cu. Tako će oni koji su zaposleni biti prisiljeni prihvatiti određene uvjete rada kako bi zadržali posao i osigurali svoju egzistenciju. A u osobito teškom položaju bi se mogle naći žene.

Pojedinim predloženim zakonskim rješenjima otvara se gotovo idealna mogućnost da ih se poslodavac „riješi“ kreiranjem nepovoljnog radnog vremena/smjenskog rada, te ih na taj način „natjera“ da i same napuste radno mjesto. Osobito su  takvim situacijama izložene žene koje imaju malu i/ili manju djecu, i supruga koji također radi u sličnom režimu.

Već neko vrijeme se u našem društvu pokazuju pužući  trendovi koji smjeraju  ženu vratiti u kuću, gdje će se brinuti za djecu i starije. Ovakva situacija na tržištu rada ide u korist poslodavcima, dok im sam zakonodavac još više otvara vrata u pravcu kreiranja takve prakse. Posljedica toga je potpuna ekonomska ovisnost žene o prihodima svog (izvan)bračnog partnera, čime izravno dolazimo i do žena koje na taj način lako mogu postati i žrtve nasilja (psihološkog, fizičkog i ekonomskog), a koje zbog svoje materijalne  situacije ne mogu  izaći iz tog kruga, jer nemaju sredstava za život.

Društvo u kojem žene ne participiraju u svim segmentima kao jednakopravne članice nije  potpuno, osobito ako se odsutnost žena povećava u jednom takvom njegovom krucijalnom dijelu kao što je tržište rada.

Osim pravobraniteljice koja je govorila nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatskih laburista, Dragutina Lesara, na okruglom stolu govorili su i Anamarija Tkalčec iz udruge CESI na temu „Istina o ženama na hrvatskom tržištu rada“, Ankica Čakardić, BRID, o ženama i prekovremenom radu, Ana Miličević Pezelj, SSSH,  o posljedicama deregulacije radnog vremena, Katarina Perković, Žene HURS-a,  o radu na određeno vrijeme i agencijskom radu, Nansi Tirelli, predsjednica Odbora za ravnopravnost Spolova i zastupnica Hrvatskih laburista – stranke rada o Konvenciji 156 – zaboravljenim radnicima s obiteljskim odgovornostima, Branka Mrzić Jagatić, RODA, o trudnicama i majkama bez zaštite, Višnja Stanišić, Odbor žena NHS-a o outsourcingu sporednih žena, Vedran Sabljak, Hrvatski laburisti, o deregulaciji radnog vremena s osvrtom na položaj žena u brodogradnji, Marijana Antunović, B.a.B.e., o nesigurnosti rada i seksualnom uznemiravanju i ucjenjivanju žena, Siniša Miličić, Hrvatski laburisti, o položaju žena u radno intenzivnoj industriji, Jasna A. Petrović, Ženska sekcija SSSH, o kompenzaciji za socijalne usluge i nesigurnosti rada te Silvija Dološić, Hrvatski laburisti o europskim jednakim mogućnostima na tržištu rada.

Iz medija:

U Saboru održan okrugli stol s temom "Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo", Hrvatski sabor priopćenja, 12.2.2014.

Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, HRT, 11.2.2014.

Pravobraniteljica Ljubičić: Novi ZOR pokazuje trend da se žene vraća u kuću!, Večernji, 11.2.2014.

Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, Slobodna Dalmacija, 11.2.2014.

Pravobraniteljica Ljubičić: Novi ZOR pokazuje trend da se žene vraća u kuću, Poslovni dnevnik, 11.2.2014.

Pravobraniteljica Ljubičić: Novi ZOR pokazuje trend da se žene vraća u kuću, poslovnjak.net, 11.2.2014.

Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, dnevnik.hr, 11.2.2014.

Loša rješenja predloženog Zakona o radu prelomit će se na leđima žena, Index.hr, 11.2.2014.

Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, business.hr, 11.2.2014.

Okrugli stol: novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, vijesti Radio 101, 11.2.2014.

Podređene i potplaćene Laburisti održali okrugli stol o ženama i radnom zakonodavstvu, ezadar.hr, 11.2.2014.

Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, Nezavisni hrvatski sindikati, 11.2.2014.

Novi Zakon o radu samo će legalizirati nepoštivanje zakona, RTL, 11.2.2014.

Okrugli stol: novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada, Hrvatski laburisti, 11.2.2014.

Lesar: Hrvatska nema problem obitelji s više djece, nego s prvim djetetom, narod.hr, 11.2.2014.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ženska fronta za radna i socijalna prava na Youtube-u