Opis slučaja 03-05/13-11 - Uskraćivanje "tablete za dan poslije"

Putem pojedinih medija Pravobraniteljica je saznala kako je liječnica na Hitnom ginekološkom prijemu KBC S., dr. K.D., u mjesecu ožujku 2013. odbila 18-godišnjoj djevojci propisati „tabletu za dan poslije“ govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva. Vezano uz navedeno, u medijima se navodi kako je predmetna liječnica isprva, kada je čula zbog čega je djevojka zatražila pomoć, odbila djevojku pregledati. Međutim obzirom da je djevojka bila u pratnji prijateljice koja je zatražila razgovor sa šefom klinike, navodi se kako je liječnica ipak pristala pregledati djevojku, ali da joj je odbila propisati „tabletu za dan poslije“.

PODUZETE MJERE I ISHOD: Nakon uvida u pribavljeno izvješće i dokumentaciju KBC S. i liječnice K. D., Pravobraniteljica je ustanovila kako je u konkretnom slučaju, a nakon što je pacijentica navela kako je razlog njezinog dolaska uzimanje recepta za postkoitalnu kontracepciju (odnosno pilulu za dan poslije), liječnica K. D. navela kako takvu kontracepciju ne propisuje pozivajući se pritom na prigovor savjesti. Pritom je liječnica obavijestila pacijenticu kako može u čekaonici pričekati drugog dežurnog liječnika/icu te je obavila liječnički pregled pacijentice upućujući ju ponovno da „tzv. pilulu za dan poslije može dobiti u istoj Klinici istoga dana kod nekog od njenih kolega“.
Međutim, iz očitovanja koje je po predmetnoj pritužbi dostavio liječnik T.S., također zaposlenik KBC S., proizlazi kako se navedeni lijek uzima u ljekarni na propisanom receptu koji Klinika nema i da se plaća punim iznosom. Također navedeni liječnik navodi da, i u slučaju da je dr. K.D. savjetovala pacijentici uzimanje hitne kontracepcije na specijalističkom nalazu, pacijentica ga ne bi mogla preuzeti bez valjanog recepta te bi sa tim nalazom trebala otići kod svojeg obiteljskog liječnika/ice koji/a bi joj ispisao/la recept za ljekarnu. Obzirom na navedeno, nejasno je zbog čega je dr. K.D. pogrešno uputila pacijenticu da se radi propisivanja pilula za dan poslije uputi drugom liječniku. Stoga je Pravobraniteljica uputila KBC S. upozorenje navodeći kako svaka žena ima pravo slobodno odlučivati o svojim seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, a što uključuje i pravo na slobodno odlučivanje o broju djece te radi navedenog ima i pravo na korištenje kontracepcijskih sredstava kao i pravo na potpunu, cjelovitu i pravovremenu informaciju vezano uz ostvarivanje navedenih prava. Istodobno je Pravobraniteljica KBC S. uputila i odgovarajuću preporuku za budući rad.