U Osijeku održana radionica „Ravnopravnost za sve“ u ostvarivanju plaća i mirovina

radionicaOsijeksijecanj2020Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 23.-24. siječnja 2020. u Osijeku u hotelu Osijek posljednju u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. 

Sudionicama/ima je predstavljen projekt te provedene aktivnosti a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Radionicu su održale Anamarija Tkalčec ispred CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Jasna A. Petrović i Igor Knežević iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, Hildegard van Hove iz Instituta za ravnopravnost žena i muškaraca (Belgija) te Sanda Brumen ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na radionici je sudjelovalo oko 70 predstavnika/ca iz sljedećih tvrtki/institucija/škola/udruga: Grada Osijeka, Grada Vinkovaca, Grada Đakova, Grada Valpova, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko baranjske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Beli Manastir, Centara za socijalnu skrb (Osijek, Donji Miholjac, Vukovar), Doma zdravlja Đakovo, Središnjeg državnog ured za sport, Ženske udruge Izvor, Udruge žena Vukovar, Centra za mir Osijek, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Sindikata trgovine Hrvatske, Republičkog sindikata radnika, Matice umirovljenika Hrvatske-udruga Osijek, Hrvatske udruge poslodavaca, Medicinske škole Osijek, Ekonomske i upravne škole, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Pravnog fakultet u Osijeku , Belje plus d.o.o., Meggle Hrvatska, Osječke televizije, Instituta za društvena istraživanja i CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Više o projektu govorila je u najavi radionice pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić,  u emisiji "Pozor govori žena" na Hrvatskom radiu Vukovar koja je emitirana 20. siječnja 2020., dok je prilog bio emitiran i 23. siječnja 2020. u Dnevniku istog radija.

Iz medija:

Novi list, 26.1.2020.

Dalmacija danas, 26.1.2020.

Županijska panorama, Osijek - 23.1.2020. - dostupno preko hrti.hr

Osječka televizija, Dnevnik, 23.1.2020.

Prilog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, 23.1.2020.

Radio Borovo, 4.2.2020.

Osijek News, 21.1.2020.

sib.rtl.hr, 15.1.2020.

 biznisinfo.ba, 21.1.2020.

Attachments:
Download this file (Glas_Istre_25_01_20.pdf)Glas_Istre_25_01_20.pdf[ ]1271 Kb
Download this file (Zadarski_list_28_01_20.pdf)Zadarski_list_28_01_20.pdf[ ]1198 Kb