Međunarodna i regionalna

Obilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 - "Žene, mir i sigurnost" u Bosni i Hercegovini

 

Logo 20 godina UN Rez 1325 u BiHU organizaciji Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Misije OSCE-a u BiH, Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH i UN Women BiH, obilježeno je 20. godina Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - "Žene, mir i sigurnost" u Bosni i Hercegovini. Konferenciji koja je organizirana povodom obilježavanja, ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prisustvovao je Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije...

RACVIAC-Konferencija „From Expectations to Reality“

logo RacviacPovodom obilježavanja 20. godišnjice donošenja Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti,  u organizaciji RACVIAC-Centra za sigurnosnu suradnju održana je međunarodna online konferencija pod nazivom „From Expectations to Reality (Od očekivanja do stvarnosti)“. O postignućima u implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 u okviru međunarodnog konteksta raspravljali su predstavnici NATO-a, Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF). Iako su napravljeni znatni pomaci, istaknuto je da je potrebno poduzeti daljnje napore u cilju odgovarajuće implementacije Rezolucije, pri čemu je naglasak stavljen na iznimno važnu ulogu savjetnika za rodnu ravnopravnost unutar oružanih snaga (tzv. gender advisors), obuku i političku volju, odnosno uspostavu vodstva koje je osjetljivo na pitanja rodne ravnopravnosti. U okviru rasprave o napretku u implementaciji Rezolucije u regionalnom kontekstu, predstavljena su postignuća Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske.

Opširnije...

Sastanak s veleposlanikom Izraela

VeleposlanstvoIzraelVeleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ilan Mor i zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević održali su online sastanak na temu međusobne suradnje na području ravnopravnosti spolova. Zamjenik pravobraniteljice Kristijan Kevešević upoznao je veleposlanika Mora s nadležnostima i aktivnostima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, s posebnim osvrtom na postignuća ostvarena u EU projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ te osnivanje i ulogu Femicide Watch-a, Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje osnovanog 2017. godine.

Opširnije...

Sastanak s predstavnicom Veleposlanstva Velike Britanije

britembassPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s predstavnicom Veleposlanstva Velike Britanije, Andrejom Maretić Vuković. Razgovaralo se aktivnostima i planovima vezanim uz teme od zajedničkog interesa. Pravobraniteljica je predstavila aktivnosti vezane uz aktualne projekte, prvenstveno novi projekt „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske“, čiji je početak jučer predstavila kao partnerska institucija, ali i aktivnosti kojima će se popratiti završetak četvrtog EU projekt koji se privodi kraju, a kojeg je Pravobraniteljica nositeljica, „Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine“. Razmijenjene su informacije i iskazana spremnost za nastavak dosadašnje uspješne suradnje.

Održan drugi sastanak EQUINET-ove Radne grupe za rodna pitanja

Equinet logo final 29-11-e1545305312481Na poziv i u organizaciji EQUINET-a (Europska mreža tijela koja se bave jednakošću) danas je putem on-line platforme održana druga ovogodišnja Radna grupa za rodna pitanja. Tema Radne grupe bila su priprema izvješća o ženama u siromaštvu, zatim o djelatnicama/cima koje se bave pružanjem skrbi i brige o drugima kao svojim temeljnim zanimanjem te o razvoju i zaštiti prava trans-rodnih i interseksualnih osoba u EU. Osim navedenih tema, Radna grupa raspravljala je i o budućem planu rada te o trenutnoj situaciji po pitanju rodne jednakosti u svakoj od državi članica s posebnim naglaskom na situaciju u svjetlu borbe protiv pandemije virusa COVID-19.

Opširnije...

Održana EQUINET-ova Godišnja skupština 2020.

AGM 2020Institucija Pravobraniteljice sudjelovala je 16. listopada 2020. na EQUINET-ovoj (Europska mreža tijela za jednakost) Godišnjoj skupštini za 2020. godinu (Annual General Meeting - AGM) koja je uslijed pandemije virusa COVID-19 prvi put od nastanka mreže održana on-line. Na Godišnjoj skupštini predstavljen je Radni plan EQUINET-a za razdoblje 2019. – 2022. u kojem je predviđen nastavak rada na razvijanju i daljnjem unapređenju standarda za djelovanje svih tijela koja se bave jednakošću u EU s naglaskom na njihovom jačanju i proširenju ovlasti, a s ciljem postizanja potpune neovisnosti i osiguranja veće učinkovitosti rada kako bi se postigla jednakost za svih. Također, plan rada obuhvaća i napore u daljnjem poticanju u razvijanju stručnosti i inovativnosti u radu tijela koja se bave jednakošću te odgovore na nove izazove u digitalnom društvu kao što je umjetna inteligencija. Osim navedenog, na Godišnjoj skupštine glasalo se i o financijskom izvješću iz 2019., prijedlogu budžeta za 2021. godinu te prijedlogu povišenja članarina za 20 %, a koje sve članice na godišnjoj razini uplaćuju za članstvo u mreži.

Opširnije...

Sudjelovanje na online konferenciji „Mutual learning online regional conference on good practices and lessons learned regarding countering hate speech"

Behave logoU okviru projekta „(Od)govor- BEHAVE – SEE Beyond Hate: Learning and Acting to Counter Hate Speech Online in South East Europe“, 14. i 15. listopada 2020. godine održana je dvodnevna regionalna online konferencija na temu dobrih praksi i stečenih iskustava na području suzbijanja govora mržnje na internetu. Paneli prvog dana konferencije bili su posvećeni prezentaciji pravnih okvira na EU i nacionalnoj razini vezano uz suzbijanje govora mržnje te suradnje između državnih institucija i civilnog društva, o čemu su iz svojih perspektiva izlagali predstavnici pravobraniteljskih institucija u regiji, nevladinih organizacija, državnog odvjetništva i Europske komisije. Pored toga, ukazano je na napredak u primjeni Kodeksa postupanja u borbi protiv govora mržnje na internetu (Code of Conduct on Countering Hate Speech Online) u protekle četiri godine, s naglaskom na sve veći interes IT tvrtki za pristupanje Kodeksu, a posljednja je to učinila platforma Tik Tok u rujnu ove godine.

Opširnije...

Sudjelovanje na 7. međunarodnom festivalu „Taste the Mediterranean“

TastetheMediterraneanPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na 7. međunarodnom festivalu „Taste the Mediterranean“, koji se od 7.-10. listopada 2020. održava u Splitu u organizaciji The Mediterranean Women Chefs (Med Women Chefs), međunarodne platforme čiji je cilj unaprjeđenje statusa žena u gastronomiji. Pravobraniteljica je pozvana da se kao posebna gošća panela o zastupljenosti žena u gastronomiji 9.10.2020. obrati prisutnima uvodnim izlaganjem. 

Opširnije...

Sastanak sa sutkinjom iz Italije u sklopu EJTN programa razmjene

IMG 3650U okviru Programa razmjene pravosudnih dužnosnika unutar europske mreže za pravosudno osposobljavanje (EJTN), instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetila je danas sutkinja Maria Giulia Cosentino iz Italije. Posjet je dio specijalizirane razmjene stručnjaka iz područja radnog prava. Uz sutkinju, sastanku je nazočila Martina Krizman iz Pravosudne akademije, kao predstavnica suorganizatora sastanka.

Opširnije...

Sudjelovanje na online sastanku projektnih partnera "Parents@Work"

parentsatworkOdržan je online sastanak projektnih partnera L&R Sozialforschung-a (L&R institut za društvena istraživanja) iz Austrije, Pravobraniteljice za jednakost iz Austrije, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje-CESI te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u okviru projekta „Parents@Work: Promjena različitih implikacija (mogućeg) roditeljstva za žene i muškarce“. Nakon provedenih istraživanja u Hrvatskoj i Austriji sa žrtvama diskriminacije na radu zbog roditeljske brige za djecu, na sastanku su razmijenjene informacije o tijeku istraživanja koje projektni partneri provode putem intevjuiranja poslodavaca u Austriji i Hrvatskoj. Nakon međusobne usporedbe rezultata istraživanja, izradit će se specifične preporuke za poslodavce, uvažavajući pritom i okolnosti uvjetovane epidemijom bolesti COVID-19.

Opširnije...

Pravobraniteljica se uključila u istraživanje Europskog instituta za ravnopravnost spolova

EIGENa poziv istraživačkog instituta RAND Europe, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova se uključila u istraživanje Europskog instituta za ravnopravnost spolova na temu utjecaja epidemije izazvane bolešću COVID-19 na razinu podrške ženama žrtvama nasilja počinjenog od strane njihovih intimnih partnera te na razinu podrške njihovoj djeci. Cilj istraživanja je prikupljanje informacija o mjerama i inicijativama koje su provođene u svrhu podrške žena žrtava i njihove djece u uvjetima epidemije izazvane bolešću COVID-19 te utvrđivanje primjera najbolje prakse. Na temelju prikupljenih podataka iz svih zemalja Europske unije, izradit će se preporuke za uspostavu nacionalnih mjera koje će žrtvama nasilja počinjenog od strane intimnih partnera u uvjetima epidemije osigurati pristup službama podrške i povećati funkcionalnost službi, te nacionalnih mjera u okviru kriznih planova i planova oporavka koje se pridonijeti smanjenju nasilja nad ženama u tim okolnostima.

Opširnije...

Sudjelovanje na konferenciji "Balancing Unpaid Care Work"

Balancing unpaid care workU organizaciji Ministarstva obiteljskih poslova, starijih osoba, žena i mladeži Savezne Republike Njemačke te Instituta za socijalni rad i edukaciju, dana 4. rujna 2020. godine održana je online konferencija na temu raspodjele neplaćene skrbi pod nazivom „Balancing Unpaid Care Work“. U okviru prvog panela konferencije, o političkoj perspektivi te novim načinima i mogućnostima raspodjele neplaćene skrbi, govorili su ministrica obiteljskih poslova, starijih osoba, žena i mladeži dr. Franziska Giffey, Ania Weusthoff iz Nacionalnog vijeća njemačkih organizacija žena, Thomas Altgeld iz Federalnog foruma muškaraca te dr. Nicola Brandt iz berlinskog centra Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Opširnije...

Sudjelovanje na internetskoj konferenciji Equality2020

equality2020U organizaciji Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET), Europske komisije, Glavnog tajništva Vijeća EU-a i Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, 29. lipnja 2020. godine održana je internetska konferencija pod nazivom Equality2020, na kojoj je kao predstavnik institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovao Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije...

Održan dvodnevni webinar – Rodna ravnopravnost i europsko pravo

ERA webinarPravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je na dvodnevnom webinaru za suce i državne odvjetnike s područja Europske unije na temu Rodne ravnopravnosti i europskog prava. Webinar je organizirala Akademija Europskog Prava (ERA) u okviru programa EU za prava, jednakost i državljanstvo.

Opširnije...

Sastanak u Veleposlanstvu Francuske Republike o implementaciji Istanbulske konvencije

FrancambIstanbU prostorijama Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj održan je sastanak g. Martina Szcrupaka, zamjenika ravnatelja Ureda za europska i međunarodna pitanja francuskog Državnog tajništva zaduženog za ravnopravnost žena i muškaraca, sa predstavnicama/icima Autonomne ženske kuće Zagreb te institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Sastanak je održan umjesto ranije predviđenog okruglog stola koji se u organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Autonomne ženske kuće Zagreb te Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora trebao održati u prostorijama Hrvatskog sabora, a koji je otkazan uslijed epidemioloških mjera koje se provode u Republici Hrvatskoj.

Opširnije...